Elektriciteitsverbruik warmtepompen (COP)

Bij een warmtepomp is de Coëfficiënt of Performance (COP) essentieel. De COP is de maatstaf voor efficiëntie. Dit geldt zowel bij een lucht/warmtepomp als grondwarmtepomp, ookwel water/water warmtepomp of aardwarmtepomp genoemd.
Maar wat betekent COP eigenlijk?

De bron van warmtepompen

Warmtepompen halen warmte uit verschillende bronnen: water/bodem of buitenlucht. Deze warmte wordt opgewaardeerd en gebruikt voor de verwarming van ruimtes en warm tapwater. Elektriciteit is nodig om dit proces mogelijk te maken.
De Coëfficiënt of Performance (COP) van een warmtepomp vertegenwoordigt de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die wordt afgegeven en het elektriciteitsverbruik van het apparaat.

Hoge COP

Dit betekent dus een energiebesparing en een efficiënter gebruik van middelen. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp werkt en hoe minder elektriciteit wordt verbruikt. Een warmtepomp met een hoge COP heeft niet alleen een kortere terugverdientijd, maar vereist ook minder zonnepanelen om het energieverbruik te compenseren. Dit maakt de COP een cruciale factor om te overwegen bij het kiezen van een warmtepomp.

Een voorbeeld:
Stel dat een warmtepomp 5 kWh warmte produceert, waarvan 4 kWh afkomstig is van de bron (lucht of water) en 1 kWh van elektriciteit. De COP in dit geval is 5. Met andere woorden, voor elke eenheid elektriciteit die wordt gebruikt, levert de warmtepomp vijf keer zoveel warmte op.

Water/water of lucht/water warmtepomp

Overweegt u uw huis te voorzien van een duurzaam en efficiënt verwarmingssysteem met een warmtepomp?
Twee populaire opties zijn de water/water warmtepomp en de lucht/water warmtepomp. Welke is nu de beste keuze voor uw situatie? We verduidelijken de verschillen.

Water/water warmtepomp Lucht/water warmtepomp
Hoog rendement: Water/water warmtepompen halen warmte uit de grond of uit een PVT-systeem, waar de temperatuur relatief constant is. Dit resulteert in een consistent hoog rendement, zelfs tijdens koudere periodes. Variabel rendement: Lucht/water warmtepompen zijn gevoeliger voor schommelingen in de buitentemperatuur. Dit kan lagere rendementen geven tijdens koudere periodes.
Lagere operationele kosten op lange termijn: De initiële installatiekosten zijn hoger vanwege het grondboringproces of de investering in een PVT-systeem. De operationele kosten op lange termijn zijn meestal lager dan bij lucht/water warmtepompen. Hogere operationele kosten op lange termijn: Doordat ze afhankelijker zijn van de buitenlucht, kunnen de operationele kosten op lange termijn hoger zijn. Dit geldt vooral tijdens extreme koude periodes.
Ruimtevereisten: Een voldoende grote buitenruimte is nodig voor het plaatsen van de grondputten. Dit kan voor sommige huizen een beperking zijn. Daarnaast is een verplichte vergunning nodig voor de grondputten. Voor het PVT-systeem moet er voldoende dakoppervlakte zijn. Eenvoudiger installatieproces: Er is geen grondboring nodig. De installatie van een lucht/water warmtepomp kan daardoor sneller worden voltooid dan die van een grondbron warmtepomp.
Hoge initiële kosten: Het boren van de grondputten of het installeren van een PVT-systeem brengt hoge initiële kosten met zich mee: Vanaf €15.000, afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. Lagere initiële kosten: Lucht/water warmtepompen zijn over het algemeen goedkoper in de initiële installatie. De kosten bedragen vanaf €6.000.

Genoemde investeringsbedragen zijn nog zonder de mogelijkheden van subsidies, zoals ISDE.

warmtepomp duurtech metro therm
warmtepom duurtech

Onze favoriete warmtepompen

Enkele warmtepompen zijn onze favorieten, daarover willen we u graag verder informeren.

Lees meer over een lucht/water warmtepomp oplossing: de Vaillant AroTherm warmtepomp, te koop vanaf €5.000,-. Vaillant warmtepompen.

Lees meer over de lucht/water Warmtepomp Blackbird, een product van WeHeat. Deze platte warmtepomp heeft een unieke design, en is te koop vanaf €6.900,-. Warmtepomp van WeHeat.

Voor een water-water warmtepomp kunt u denken aan: de NIBE All-Electric warmtepomp met Triple Solar PVT of een Vaillant warmtepomp met een Volthera PVT-systeem.

Voor hybride warmtepomp is een Metro Therm warmtepomp een mooie oplossing.

blackbird weheat

PVT-systeem

Een PVT-systeem combineert zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking met thermische collectoren voor warmteopwekking. De naam PVT is afkomstig uit het Engels: photovoltaic (PV) en thermic (T).
Dus in plaats van met een warmtepomp als aparte buitenunit, kunt u uw woning ook verwarmen met een zonnepaneel en thermische collector in één.

Werking

Hoe werkt zo’n systeem eigenlijk? Deze PVT-panelen doen meer dan alleen elektriciteit opwekken. Ze vangen ook warmte op, dat wordt omgezet in bruikbare energie door de PVT-warmtepomp. Naast warmte en elektriciteit, krijgt u ook warm water krijgt. En dat allemaal uit één systeem.

Samenwerking PVT

Voor een PVT-systeem werken wij nauw samen met 2 bedrijven:
1. Triple Solar
2. Volthera

Voordelen PVT-systeem

1

U hebt slechts één systeem nodig voor verwarming, koeling en elektriciteit. Dit werkt 24 uur per dag en in alle seizoenen.

2

De PVT-panelen zijn stil en geschikt voor elk type dak.

3

U heeft geen last van lawaai, zoals bij traditionele buitenunits.

4

Er is minimaal onderhoud nodig, doordat bewegende onderdelen ontbreken.

Onderdelen PVT-systeem

Het complete systeem bestaat uit een aantal hoofdcomponenten:

1

PVT-warmtepomppanelen

2

PVT-warmtepomp

3

Warmwateropslag

All-electric versus hybride PVT-systeem

Er zijn twee toepassingen van dit systeem: all-electric en hybride. We maken een kleine vergelijking voor u:

All-electric PVT-systeem Hybride PVT-systeem
Volledig gasvrij. Systeem in combinatie met uw huidige CV-ketel. Dit geeft tot 80% besparing op gasverbruik.
Geschikt voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen mits voldoende geïsoleerd. Geschikt voor bestaande woningen.
Investering (inclusief installatie) vanaf €25.000. Investering (inclusief installatie) vanaf €15.000.

ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie staat voor "Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing". Het is een subsidieprogramma van de Nederlandse overheid om huishoudens, bedrijven en instellingen te stimuleren om te investeren in duurzame energie en energiebesparende maatregelen.
Met de ISDE-subsidie kunt u financiële ondersteuning krijgen bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze technologieën dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit is gunstig voor het milieu en het verminderen van de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen.

Op tijd aanvragen

De ISDE-subsidie kunt u online aanvragen. Op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vindt u een actuele lijst van apparaten en de bijbehorende subsidiebedragen: www.rvo.nl/subsidies.
U kunt dus vooraf controleren of de apparatuur die u wilt aanschaffen, in aanmerking komt voor ISDE-subsidie.
Duurtech kan u ondersteunen bij het aanvragen van deze subsidie. We bieden deze extra service zowel aan bij onze particuliere als aan zakelijke klanten. Het aanvragen van de subsidie verloopt via De Centrale.
Ons advies is om de subsidie direct na het ontvangen van de offerte aan te vragen! Later in het proces kan dit namelijk niet meer en dan loopt u mogelijk een subsidiebedrag mis.

Links naar de formulieren om ISDE-subsidie aan te vragen:
▪︎ Website De Centrale Particulieren
▪︎ Website De Centrale Zakelijk
▪︎ Website De Centrale Zakelijk Zonnepanelen

Klaar voor de overstap?

Bent u klaar om de overstap te maken naar een warmtepomp en/of een PVT-systeem? Vul dan nu ons aanvraagformulier in en laat ons u helpen bij het realiseren van een groenere toekomst!

Vacature Monteur Installatie Zonnepanelen

Als u deze website blijft gebruiken, aanvaardt u de cookies. Wij registreren geen persoonlijke data, maar gebruiken cookies alleen voor statistieken.